Zdravje Slovencev

Zdravje Slovencev

Raziskave kažejo, da polovica Slovencev svoje zdravje ocenjuje povprečno (Z zdravjem povezan življenjski slog, 2008). Največ težav se nanaša na pomanjkljivo telesno zdravje.

Tu izstopajo bolečine v križu (v zadnjem mesecu jih je občutil vsak drugi Slovenec!), vratu, ramenih in ostalih sklepih ter glavoboli, nespečnost in depresije.

Eden ključnih negativnih dejavnikov za zdravje pa je zagotovo tudi stres.
Podatki namreč kažejo, da se tri četrtine Slovencev vsaj občasno sooča s stresom (slika2).
Glede na hiter tempo življenja v današnjem času je očitno stres prisoten v vedno večji meri. Najpogostejši vzroki za stres izhajajo prav iz vsakodnevnih obremenitev na delovnem mestu (slika 3).

  

Podrobnejši podatki kažejo, da je v Sloveniji kar četrtina vseh smrti t.i. prezgodnjih smrti (pred 65 letom). Največkrat so vzrok umrljivosti številne kronične nenalezljive bolezni (bolezni srca in ožilja so 50% vzrok umrljivosti; rak predstavlja 26% vzrok umrljivosti…)

Podatki iz leta 2008 kažejo, da je 55% odraslih Slovencev čezmerno hranjenih in 15% debelih. 60% jih ima povišan holesterol, 50% ima povišan krvni tlak, 4% imajo sladkorno bolezen in 6% povišan sladkor (skupaj je to več kot 200.000 ljudi!).
26% je pogosto oziroma vsak dan pod stresom, 52% čuti bolečine v križu…

Super! Statistike sedaj poznamo. Ključno je vprašanje, kako se bomo na te podatke odzvali in predvsem kaj bomo storili, da bi omenjene statistike izboljšali.

Rešitev se gotovo skriva v novih, zdravih navadah. Te, ki so nas pripeljale do točke, kjer trenutno smo, več kot očitno ne delujejo.
Skupek zdravih navad ni nič drugega kot zdrav življenjski slog.
Le-ta vključuje zdravo prehranjevanje, telesno dejavnost, protistresno aktivnost, vzpostavljanje in ohranjanje primernih medsebojnih odnosov, ravnovesje med delom in počitkom,…

Strokovnjaki predvidevajo obstoj 7 komponent zdravega življenjskega sloga:
telesne, intelektualne, čustvene, socialne, duhovne, zaposlitvene in dimenzije okolja.
Med temi komponentami obstaja močna soodvisnost in vsako neravnovesje v eni vpliva na ravnovesje ostalih komponent.

O komponentah in praktičnih rešitvah bomo pisali v naslednjih blogih.
Najprej moramo poskrbeti za dobro “teoretično osnovo” na kateri bomo gradili naše nadaljnje ideje. Računate lahko, da bo oktober prinesel veliko čisto praktičnih informacij, ki jih boste lahko uporabili v vsakodnevnem življenju. Do takrat pa še dva bolj teoretična bloga.

vir: Pori, M., Pori, P. et al., (2013) Športna Rekreacija. Ljubljana: Športna unija Slovenije, Fundacija za šport